Temamøder - Efterår 2024
Køges Klimahandlingsplan skal revideres hvert 4. år, og i den forbindelse, ønsker Køge Kommune at få input til det videre arbejde med konkrete tiltag, der kan reducere vores CO2 udslip med 70% i 2030. Vi har i Grøn Omstilling foretaget fem dialogmøder med hver sit tema, hvor oplægsholdere inden for de forskellige temaer kunne dele deres perspektiver indenfor området. Temaerne bygger på DK2020 Klimaplanen, hvor den reviderede version vil tolke videre på de nuværende indsatsområder. Her kan du læse om temamøderne:
Temamøde
I Køge Kommune er der brug for mere vedvarende energi. Køge energiforbrug stiger til det firedoblet i 2030 og derfor skal der tænkes på at udnytte energien effektivt. Men det er en komplekst problem og derfor er der behov for nogle strategiske energiplaner - både lokalt og generelt.
Der blev holdt et temamøde om energi systemet mandag d. 9. september 2024 kl. 16-18 i det Grønne Hus, hvor Grøn Omstilling inviteret oplægsholderne:
- Kristian Borch, Professor ved Aalborg Universitet
- Nicolai Zarganis, Head of Corprate Strategy, Andel
- Anders B. Møller-Hansen, Direktør i Lolland Forsyning.
Du kan læse et referat af temamødet her: Tema-energi.pdf
Når vi skal bygge, skal vi bygge bæredygtigt! I Køge Kommune er der stor interesse for at bygge bæredygtigt, da vi bygger meget, og derfor behov for at gøre det så klogt så muligt. I det kommende år er der planlagt at bygge 10.000 nye boliger og der er anlægsprojekter i kommunen der skal vedligeholdes og bygges. Det kræver kloge metoder, til at gøre det så bæredygtig, det nu kan.
Der blev holdt temamøde d. 14.spetember 2024 kl 12-14 på Bramhøjgaard i Køge Nord, hvor Grøn Omstilling inviteret oplægsholderne:
- Kreils Ekelund, Teknisk konsulent – Rådet for Bæredygtigt Byggeri
- Pia Dyrendahl Staven, Arkitekt MAA – Tegnestue Dyrendahl
- Kristian Ly Serena, Arkitekt MAA – Dominique + Serena
Du kan du læse referat af temamødet her: Tema-byggeri.pdf
Der er rift om Danmarks areal - landbrug, skov, vådeområder, byggerig og byudvikling osv. Der er mange ønsker og krav om mere plads, som kræver et tværfagligt samarbejde for at få det til at hænge sammen. Køge Kommune er i konstant vækst, og derfor er der hele tiden behov for at tilpasse os efter de behov og konflikter, der kommer ud efterspørgslerne, og prioritere og planlægge arealerne i Køge.
I forbindelse med dette blev der holdt temamøde d. 16. september 2024 kl. 16-18 i Det Grønne Hus, hvor Grøn Omstilling inviteret oplægsholderne:
- Tage Duer, Projektleder i Tænketanken CONCITO
- Torben Hansen, Formand i Landbrugsrådgivningen VKST
- Mørsten Fauerby Thomsen, Chefkonsulent i Klimaskovfonden
- Sebastian Mernild, Professor i klimaforandringer på Syddansk Universitet
Du kan læse referatet af temamødet her: Tema-areal.pdf
I Køge Kommune er der en stor udlednings af CO2 fra transportsektoren, hvor det meste stammer fra vejtrafikken. Køge Kommune vil prioritere de bløde trafikanter, ved at forsøg at flytte flere personer fra bil til tog og fremme samkørsel i privatbilerne. Der arbejdes særligt på at forbedre de stationsære planlægninger og fremkommeligheden for den kollektive trafik. Men der er behov for nogle forslag og indsatser på hvordan vi som kommune kan fremme bæredygtig transportsystemer på tværs kommunernes grænser. I forbindelse med temamødet blev der inviterer oplægsholder der kunne præsenterer mobilsektorens problematikker og mulige løsninger.
Temamødet blev holdt d. 25. september 2024 Kl 16-18 i Det Grønne Hus, hvor Grøn Omstilling inviterer oplægsholderne:
- Niels Buus Kristensen, Seniorforsker - Transportøkonomisk institut, Oslo,
- Jakob Steen Kristensen, Arkitekt Partner og mobilitetsekspekt - JAJA Architechts
- Peter Rosbak Juhl, Udviklingschef - Movia
- Clément Guasco. Digital forretningsudvikler - FDM
Du kan læse referatet af temamødet her: Tema-mobilitet.pdf
Forbruget i Køge Kommune er årsag til udledning af omkring en kvart million tons CO2 om året uden for kommunens grænser. Det er svært at finde præcise data – og finde de bedste virkemidler til at begrænse disse forbrugsbaserede udledninger. I den kommende klimahandlingsplan vil forbrugsudledningerne omfatte fødevarer, tekstil og elektronik, sådan at byggeri har fået sit eget tema.
Der blev holdt et temamøde om klimavenligt forbrug d. 1. oktober 2024 kl. 16-18 i det grønne hus, hvor Grøn omstilling inviteret oplægsholderne:
- Jannek K. Sommer, Lektor på Syddansk Univsersitet
- Anne Ley, Chefkonsulent i KL
- Michael Søgaard Jørgensen, Æresdoktor og Lektor på Aalborgs Universitet
Du kan læse referat af temamødet her: Tema-forbrug.pdf